Monday, 17 October 2011

Berakhirnya

Assalamualaikum....lama x update blog.Klu ikutkan nak update kemarin dah.Tapi letih sangat.Tangguhlah ke hari ni.Kisah yang nak di kongsi ni adalah kisah kemarin.Dah lewat dah nak cter.Tapi aku still nak kongsi jugak lah.Mana tahu ada yang boleh di kongsi bersama.

16 Oktober 2011
Tarikh ni amat bermakna bagi aku,selepas tiga tahun aku berulang alih dari menerima rawatan kat Klinik Pakar Hospital Sultanah Nur Zahirah.Aku happy sangat,lepas ni aku dah tak perlu ulang alih dari hospital lagi.tak perlu lagi ambik ubat selalu,tak perlu lagi kena incharge ward,tak perlu lagi menunggu giliran untuk berjumpa doktor dan ahli farmasi dan yang paling best nya tak perlu lagi buat test yang menyakitkan dan menyeksakan.Dah lama aku tunggu saat ni.Bayangkan tiga tahun merupakan tempoh masa yang lama bagi aku harungi semua tu.Sekarang Alhamdullilah.Aku dah tak perlu lagi ambik ubat yang kuat dose nya.

Mungkin silap aku jugak sebelum ni,tak pergi check up awal-awal.So untuk ko orang semua,aku nak share pengalaman aku ni sebelum,semasa dan selepas aku dapat penyakit ni.Pernah seorang staf nurse bagi tau kat aku,penyakit yang aku kena ni,x tak boleh baik sepenuhnya.Ubat yang aku ambik tu,sebenarnya hanya menolong untuk melegakan sakit sahaja.Dia jugak suggest aku pergi jumpa pakar.Thanz untuk dia,kalau bukan dia yang suggest,aku pun tak tahu macam mana cara nak pergi jumpa pakar.Kisah nya bermula masa aku form 5.Aku ni aktif sangat dengan kawat kaki.Masa tu kena pergi bertanding peringkat daerah.Terpaksa masuk jugak,tak ada orang nak ganti.Jadi ketika tu,aku pulak tiba-tiba je tak sihat.Tapi paksa diri jugak.mas tu sakit pinggang.Aku pergi telan ubat tahan sakit,tanpa mkan ubat.Lama lah jugak aku buat cam tu.Campur lak,aku selalu skip makan.Aku just kenyang minum air jer.Tiba satu masa tu,aku batuk teruk.Aku tak pergi klinik pun check up.Aku senyap je.Lansung tak bagi tau mak aku.Sebenarnya takut nak pergi...kiki..Aku bertahan lama lah jugak.Ketika negara gempar ngan H1N1,masa tu aku deman,letih,batu-batuk,dan skit dada.Masa tu,kawan-kawan suruh pergi check up kerana time tu dah nak dekat ngan SPM.First time check up,lansung tak ada apa-apa signs.Balik jer check up,malam tu aku di masukkan ke bahagian Kecemasan HSNZ.Masa tu aku kekurangan carbon dioxide dalam badan..kiki..doktor dah suspek aku kena gastrik masa tu.Tapi aku cakap tak ada.mlam tu juz dia observe jer lah.Dalam 2 jam lepas tu aku dibenarkan balik.happy sangat lah masa tu.Tapi lepas kejadiaan tu,aku hilang selera makan.Aku pergi sekolah pun minum air kosong jer.Satu masa tu kat sekolah,aku hampir-hampir pengsan.nasib ada kawan baik aku yang tolang papah aku bawak pergi bilik rehat.Hari tu jugak aku  dimasukkan ke Bahagiaan kecemasan HSNZ selepas selang beberapa hari aku aku dimasukkan ke bahagian tu.Masa tu doktor terus buat test.Ambik darah,masuk air dan ubat.Time tu jugak aku deman.Aku disuruh telan ubat.Tapi tekak ni lansung tak leh terima.Last sekali doktor cakap aku gastrik.terlampau umum.Gastrik kan banyak jenis kan?Dipendekkan cerita,boleh dikatakan tiap-tiap minggu aku masuk hospital..hehehe..sampai tangan aku penuh dengan bekas jarum.Berat aku pun turun time tu.Habis semua makanan yang aku makan tu semua aku muntahkan balik.Perut tak leh terima.Kadang-kadang pukul 3 pagi aku still aku wad kecemasan.Angkara gastrik ni lah.Langsung tiada kesudahan.Selalu jer deman,muntah,pedih ulu hati.Aku pun letih dah hidup cam tu.Selalu je ponteng sekolah.Last-last aku berani kan diri pergi jumpa doktor pakar.Aku buat OGDS.Test yang menyeksakan bagi aku.Test yang memerlukan kamera dimasukkan ke dalam perut.Selain tu jugak,doktor tukar aku punya ubat.Ubat tu juz boleh dapat kat klinik pakar tu je.Tu doktor kasi stok kat aku banyak..hehe..Dari results OGDS  tu,doktor telah mengesahkan aku menghidapi "Antral Gastritis".Lega dapat tahu punca sebenar.Dia macam luka kat bahagiaan akhir perut.So,bila dah gastrik attack aku balik,aku kena ambik ubat tanpa behenti dalam tempoh seminggu berturut-turut.Mas tu,tak boleh lah ambik makanan yang pedas,berminyak ,berempah dan berangin.Lepas tu nak makan pun boleh lah.Tapi sikit je lah.Kalau time puasa lak,aku cuba elakkan makan nasi.Aku lebih suka makan makanan bersup.




Sekarang semuanya dah okey.Alhamdullilah.Tapi still kena refer ke Klinik Kesihatan jika memerlukan.Kemarin pakar bedah kat HSNZ masih bekalkan aku ubat kerana kemarin aku kena gastrik aku tak baik lagi dari minngu lepas.Nasib tak ada apa-apa yang teruk.So,untuk ko orang semua,kalau dah sakit tu pergi lah check up awal-awal.Jangan tangguh-tangguh nanti jadi benda lain pulak.Bagi yang ada gastrik tu,jaga kesihatan betul-betul kerana gastrik ni bukan penyakit yang boleh dibiarkan begitu sahaja.Silap-silap boleh bawak maut tau dan jangan pakt hentam je makan ubat cam aku ni.Kan dah buruk jadi nya....

No comments:

Post a Comment

terima kasih!!!jenguklah lagi