Tuesday, 22 November 2011

Emas kembali dalam gengaman






Akhirnya,skuad Harimau Malaya U 23 telah membaham Sang Garuda dengan dengan game yang baik..Tahniah buat team Malaysia kerana telah merobek keangkuhan skuad Sang Garuda di bumi nya sendiri dan tahniah kerana membawa pulang emas yang paling penting dalam sea game ke 26....Malaysia Boleh!!!!

Wednesday, 16 November 2011

coretan kehidupan

Assalamualaikum..

Dalam dua hari ni banyak benda yang berlaku dalam hidup aku ni.Ada kisah sedih dan suka..huh.Itu lah dinamakan sebuah kehidupan."Hidup ini sebagai sebuah akademi".Aku petik dari tajuk sebuah buku motivasi yang dihasilkan oleh saudara Mohd Syarafuddin Sulaiman.Rentetan nya bermula kemarin.Tapi tak sempat nak post kat blog.

15 November 2011

Akhirnya tarikh ni aku berjaya memegang lesen memandu kereta dan menunggang motorsikal setelah berbulan-bulan belajar dan berkali-kali mengulang test JPJ.Tapi rasanya tak happy mana pun.Sedih ada lah coz ayah kepada ayah angkat telah hilang selama 4 hari.Tak dapat di kesan.Gundah gulana rasanya.Walaupun sekadar ayah angkat,aku dapat rasa macam mana perasaan nya.Mesti lah bimbang tentang keselamatan ayah dia.Tak dapat nak bayang macam mana rasa tu.Aku pun sedih jugak,bila aku tengok "Tok Ki" aku mula teringat arwah atuk aku.Aku sayang tok ki tu.Cz aku dah tak ada tok ki lain dah.Atok dan nenek aku semua nya dah meninggal.Ayah angkat yang aku panggil ayah tu lah yang sibuk ke sana ke mari ,siang dan malam pergi cari tok ki.Kalu boleh nak ikut sekali pergi cari.Tapi tak terdaya nak mengikut nya.Akhirnya,ayah terpaksa mengiklankan kehilangan tok ki dalam surat khabar.Tu salah satu ikhtiarnya.


16 November 2011

Awal-awal pagi dah aku samapi kat rumah keluarga angkat aku.Kebetulan kakak angkat aku ada kat rumah.Kite orang sembang lah pasal tok ki.Tanya ada apa-apa perkembangan.Menurut mak angkat aku,ada lah seorang mak cik ni call bagi tahu yang tok ki ada dekat Dungun dalam 2 hari yang lepas.Masyaallah..Jauh nya tok ki jalan sampai Dungun.Dah dia dah berusia.Tu je info yang dapat tahu.Masing-masing moody.Runsing.Dalam pukul 10.30 pagi,dapat satu call yang inform tok ki ada di kawasan Marang dalam keadaan basah kuyup.Alhamdullilah.Syukur sangat-sangat.Dalam 2 hari ni,aku dapat belajar banyak benda.Erti kasih sayang seorang anak terhadap ibu bapa.Aku teringat ada seorang sahabat yang bertanya kan kepada Rasulullah SAW.Siapakah yang di utamakan dahulu dari ibu dan ayah.Maka Rasulullah SAW berkata "ibu ".Maka ditanya kembali sahabat tersebut,Rasulullah menjawab kembali "ibu".Ditanya kembali sahabat tersebut,masih "ibu" jawapan Rasulullah SAW.Akhirnya,ayah merupakan jawapan ke empat Rasulullah SAW selepas Ibu.Ini bermakna,ibu didahulukan.Walaubagaimana pun,ayah masih diutamakan.Aku dapat melihat sendiri macam mana ayah melayan tok ki dengan baiknya.Aku rasa dah susah aku nak jumpa anak macam tu di zaman sekarang walaupun ayah sendiri susah .Aku sendiri menumpang kasih dengan ayah setelah aku sendiri kehilangan ayah kandung Aku tak kisah kalau ayah nak marah aku sekalipun coz aku tahu aku dah tak ada ayah lain untuk memarahi aku.Segala teguran dia untk kebaikan aku jugak.Tapi sayangnya aku tak sempat untuk berbakti kepada nya.Kerana Allah telah mengambilnya untuk selama-lamanya.Hanya aku mampu buat berdoa untuknya dan berbakti kepada mak.


P/S;Berbaktilah kepada ibubapa anda sesungguhya mereka adalah insan paling berharga di dunia.Tiada mereka,tiada lah kita

Monday, 14 November 2011

Berhias Diri yang Haram Dari Sudut Agama Islam

ASSALAMUALAIKUM




1.MENYERUPAI ORANG KAFIR


Dari Abu Syuib RA Rasulullah SAW bersabda :
" Tidak termasuk golongan kami orang yang meniru selain kami,janganlah kamu meniru orang Yahudi dan orang Nashara
(HR Tirmidzi,dihasankan oleh al-Albani)


2.BERDANDAN SEPERTI ORANG MUSYRIK


Umar RA berkata:
"Dan janganlah jauhkan dirimu dari bersenag-senang dan meniru model dan gaya orang musyrik"
(HR Muslim)
Contohnya mengalungkan kalimah "Allah" di leher,hal ini meniru orang Nasrani menggantungkan salib di leher atau berbaju batik atau motif lain yang ada gambar salib namun tersamar.


3.MENIRU GAYA ORANG ASING


Umar RA berkata:
"Dan jauhkan dirimu dari model orang asing dan pola hidup mereka"
(Musnad Abdurrozah 11/85)
Contohnya wanita menyanggul rambut di atas kepalanya atau di belakang kepalanya atau di sambungkan dengan rambut lain,mengenakan baju bergambar mahkluk hidup atau surat khabar dan lainnya.Lelaki menyisakan rambut satu helai atau mencukur rambut sebahagian dan menyisakan sebahagian.Dan contoh lainnya.




4.BERLAGAK SOMBONG


Dari Abu Hurairah RA,Rasulullah SAW bersabda;
"Ada tiga kelompok yang Allah tidak mengajak mereka pada hari kiamat dan tidak pula membersihkan  doasa mereka dan tidak mahu melihat mereka dan bagi mereka seksa yang sangat pedih,iaitu orang tua yang berzina,raja pembohong dan orang miskin yang sombong"(HR Muslim)




5.BERGAYA UNTUK MENCARI KELAINAN


DAri Ibnu Umar RA,Rasulullah SAW bersabda:
"Barangsiapa berpakaian popular di dunia,maka Allah akan mengenakan baginya pakaian yang hina pada hari kiamat lalu dinyalakan api di dalamnya
(HR Abu Dawud ,dihasankan oleh Albani).


                                                                                                                               -iluvislam-





P/S:   Firman Allah yang bermaksud :  
"Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke    tempat ibadat (atau mengerjakan sembahyang ),dan  makanlah serta minumlah ,dan jangan pula kamu melampau;sesungguhnya Allah tidak suka akan orang yang melampaui batas.
(Surah Al-A'raf ayat 31)


                                                                                                                      

Friday, 11 November 2011

INSYAALLAH..satu hari nanti



 Assalamualaikum..


Salam Baitullah telah melabuhkan tirai bagi tahun 1432 Hijrah bersamaan 2011 Masihi.Itulah antara rancangan yang terbaik yang pernah aku tonton dekat RTM.Tiap-tiap malam tak miss pun program tu.Terdetik di sanubari hati kecil ni  mahu menjejakkan kaki ke Tanah Haram tu bersama seluruh keluarga.Yang paling tersentuh sekali adalah mak.Mak sampai menitiskan air mata kehibaan menyaksikan golongan seusianya telah berjaya menjejakkan kaki Ke Masjidil Haram bagi menunaikan fardu haji yang dituntut oleh agama jika berkemampuan.Pintu hati nya turut terbuka untuk membuka akaun Tabung Haji  dan sekaligus mendaftarkan diri nya untuk ke Mekah.Aku amat berharap sangat mak dapat jejakkan kaki nya ke Mekah sebelum beliau meninggalkn duni yang fana ini..Ini adalah impian yang paling dihajati mak.Aku pun berharap suatu hari nanti,aku dapat menemai mak pergi mengerjakan haji bersama aku.Tak lupa jugak,kalau boleh aku nak bawak adik aku sekali.Itu lah impiaan aku selama ni selepas arwah ayah tak sempat pergi menunaikan haji.Insyaallah kalau dah kerja,aku berazam untuk penuhkan akaun tabung haji mak...Insyaallah




                     
 



                       


"Ya Allah aku merindui untuk menjejakkan kaki ku ni ke rumah mu.Moga ku diberikan rezeki untuk mengadap mu..Insyaallah"







Coretan Kedua..Di sebalik Qolsharif



sumber:google

Berkonsepkan seni bina yang agak kontemporari yang dipengaruhi dengan ciri-ciri budaya tempatan dicorakkan kepada masjid ini.Selain itu,senibina tradisional dari Bulgaria yang digabung dengan elemen dari zaman Renaissance serta dari zaman Uthmaniah turut diterapkan dalam pembinaan kembali masjid ini.Konsep pembinaan masjid ini turut menempatkan sebuah kompleks yang besar yang terdiri dari sebuah bangunan masjid ditengah-tengahnya,terdapat pavilion yang lengkap dengan kolam air panas pancuran dibahagian kiri dan kanan masjid.Selain masjid,kompleks itu juga tutut dilengkapi sebuah bangunan sebagai muzium,perpustakaan,pusat penerbitan dan pejabat pentadbiran masjid.

                  Sumber:google

Masjid yang dibina di bahagiaan barat dalam kawasan tembok Kremlin ini di bina tinggi dan sebuah kubah besar berwarna biru yang setiap penjuru kubah tersebut terdapat empat menara yang tinggi.Setiap satunya setinggi kira-kira 63 meter dan empat menara kecil yang setinggi 43 meter.Terdiri dari dua tingkat,masjid ini begitu unik kerana berbentuk oktagon (bentuk poligon dengan lapan sisi dan lapan sudut) dengan satu-satunya kubah besar berwarna biru yang dihiasi dengan sisi-sisi tingkap berbentuk kelopak Bunga Tulip dengan kaca-kaca berwarna.

Kini setelah 460 tahun selepas dimusnahkan oleh Tsar Ivan,Masjid Kul Sharif telah berdiri dengan penuh gah disamping menjadi lambang kebanggaan dan kemegahan warga Bangsa Tartar dan turut menjadi tarikan pelancong asing yang menjejakkan kaki ke bumi Rusia selain dari Dataran Merah dan Gereja Ortodoks...


                  Sumber:google
tamat...

Coretan pertama..Di sebalik Qolsharif

Assalamualaikum



Masjid Qol Sharif atau lebih dikenali sebagai Masjid Biru yang lebih dikenali oleh masyarakat dunia merupakan sebuah masjid yang mempunyai coretan yang tersendiri.Masjid ini menjadi masjid kebanggaan Bangsa Tartar kerana ia merupakan bukti kebangkikan Bangsa Tartar yangmemperjuangan kesuciaan agama Islam di bumi mereka di samping mempertahankan mempertahankan tempat ibadah umat Islam.

Sejarah bermula dengan dengan seorang pemerintah yang bersifat gila dan kejam.Pemerintah atau Tsat,iaitu Tsar Rusia yang pertama,Ivan IV Vaasilyyerich(25 Ogos 1530-18 Mac 1584) yang dikenali sebagai Ivan The Terible yang begitu kejam telah menyebabkan binaan masjid asal masjid tersebut terbakar dalam kejadiaan yang begitu tragis.Masjid tersebuat dahulunya terletak di ibu kota lama atau tertua Rusia,Kazan yang juga merupakan ibu negara bagi Tatarstan.Masjid ini merupakan lambang kekuatan umat Islam di Kazan di bakar oleh Ivan yang turut dikenal  sebagai “The Evil Emperor “(Ivan IV diberikan jolokan seorang yang kejam kerana pemerintahannya yang kejam)

Selepas bergelar sebagai Tsar,Ivan terus melancarkan penaklukannya terutamanya menghapuskan masyarakat beragama Islam.Ketika itu,Tatarstan diperintah oleh seorang ratu yang dikenali sebagai Ratu Suyumbika.Kekejaman Ivan ditentang sekeras-kerasnya oleh Iman Seid Kul Sharif dan anak-anak didiknya.Mereka cuba mempertahankan masjid itu musnah di tangan  Ivan yang kejam.Walaubagaimanapun,mereka tewas dalam mempertahankan masjid itu yang juga merupakan pusat pengajiaan ,pusat sains yang selain itu terdapat sebauah perpustakaan daripada musnah.Iman Kul Sharif turut gugur dan syahid dalam usahanya mempertahankan masjid tersebut.

                      sumber:google

Namun ada pendapat mengatakan terdapat beberapa bahagian tinggalan masjid lama itu masih boleh didapati iaitu Gereja Ortodoks atau Katedal Saint Basil yang menjadi tarikan orang ramai yang terletak berhampiran Masjid Kul Sharif.Selepas peristiwa hitam itu berlaku,masjid itu kembali dibangunkan pada tahun 1996 sehingga siap setelah sembilan tahun masa diambil untuk dibangunkan kembali.Masjid itu kembali dibuka pada tahun 2005 dengan kos pembinaan yang menelan belanja sehingga 400 juata Rubel (AS$ 14 Juta).Pihak dari luar dalam dalam turut memainkan peranan penting dari sudut pembiayaan dalam pembinaan kembali masjid itu terutamanya dari Arab Saudi dan Emeriah Arab Bersatu(UAE).

             
                   Permandangan Waktu Malam     sumber:google

Masjid biru dan putih yang sangat indah serta menakjubkan itu dinamakan “Masjid Kul Sharif” bersemperna memperingati perjuangan suci Iman Kul Sharif yang mempertahankan masjid itu dahulu dan secara lansung mempertahankan agama Islam yang suci.Masjid ini kemudiaanya di buka secara rasmi dan Solat Jumaat yang pertama kali di adakan semperna sambutan Perayaan Ulang Tahun Ke-100 Kota Kazan.Majlis perasmiaan ia turut dihadiri oleh tetamu kehormat dan diplomatik dari negara Islam termasuk wakil Presiden Rusia ketika itu,Vladimir Putin.

Masjid ini diisytiharkan sebagai masjid kedua terbesar di Eropah (selain Turki) iaitu selepas Masjid Kubah Besar Gronzy (Gronzy Centre Dome Mosque) memandangkan ia mempunyai keluasan 19 00 meter persegi.Dewan solatnya dapat menampung 1500 jemaah dalam satu-satu masa dan 9000 lagi orang jemaah di ruang terbuka dan halaman masjid....bersambung

Wednesday, 9 November 2011

Now friendship between us is over







Assalamualaikum...


Sorry kalau entry aku kali ni membosankan..Namun aku ingin juga coretkan rasa hati kecil aku ni..Now friendship between us is over!!!.Itu yang aku ingin luahkan..selama ni aku cuma pendamkan perasaan hati duka aku ini.Maybe selama ni aku buta.Aku menganggap dia seorang kawan,tapi dia sebalik nya.Tanggal 8.11.2011 semua nya telah berakhir.Kes nya kecil jer.Aku dah terangankan kat dia knapa aku tak contact dia.Tapi dia lansung tak faham masalah aku kenapa aku tak contact.Aku sebenarnya memendam rasa apa yang dia buat kat aku.Yang tu salah satunya.Tu lah jenis aku.Kalau aku dah terasa ngan seseorang tu,aku tak akan contact orang tu..Selama ni aku jer yang ingat kat kawan-kawan aku.Message diaorang.Tapi adakah dia buat cam tu kat aku.Aku sakit ke,aku sihat ker.Masa aku terlantar kat hospital,tak ada sorang pun yang jenguk aku.Tapi aku tak kisah pun.Namun tahap sabar mempunyai had jugak.Sampai hati dia malukan aku kat fb.Siap mention lagi nama aku.Katanya untuk sedarkan aku..Tapi adakah dia sedar apa yang dia buat kat aku.Dia tak lagi hormat aku dan keluarga aku. Kadang kala aku fikir baik aku jadi selfish untuk diri sendiri.Tak perlu lagi peduli pasal orang lain.Kerana orang pun tak peduli pun perasaan aku.Time aku keluar dengan dia,aku selalu dipinggirkan.Aku fikir cukup lah.Apa yang dia buat dekat aku 3 tahun lepas pun masih terasa,terngiang-ngiang lagi kata-kata berbisa dia dekat aku.Dia malukan aku dihadapan orang ramai.Namun ketika tu masih ada ruang untuk aku terima dia.Walaupun hati ini terasa serik untuk menerima nya lagi..Cukuplah setakat ini.Aku tak perlukan seorang kawan macam itu lagi..aku tahu kata-kata aku ini kejam.Namun hati ini tidak tertanggung untuk menerima rasa pedih dari perbuatan dia.Cukuplah setakat ini.Now friendship is over.

                      

Sunday, 6 November 2011

PERMOHONANAN ANDA TIDAK BERJAYA...aku frust ker?? or aku ni memang tak ada perasaan



Assalamualaikum......

Permohonan aku nak continue study tidak diterima...!!!

huh..sedih ker aku..or memang aku lansung tak ada perasaan pasal permohonan aku tu.Rasa bosan giler duduk dekat rumah tak buat apa-apa.Macam orang tak berguna lansung.Kalau tak continue study,nak kerja per err???Zaman makin maju.Semua orang makin pandai.Sekarang orang ada degree pun tak dapat kerja.Apatah lagi dengan kelulusan aku yang tak seberapa ni..huh.Pening pikir masa depan ni.Ni musim aku dan kawan-kawan aku frust dengan results.Ada yang boleh continue dan ada yang tak boleh.Bagi yang boleh.Alhamdullilah lah.Bagi yang tak boleh,melopong lah jawabnya.Masing-masing dah taubat.Kalau nak sambung study,tak nak ambik aliran sains dan seangkatannya.Macam aku,aku dah fedab nak ambik subjek sains dan sekarang tengah pening nak sambung balik dekat mana pulak lah lepas ni...Hanya ada dua pilhan jer lagi.Kalau tak bolehjugak,jawabnya ke swasta lah jugak aku pergi nanti.

Saturday, 5 November 2011

Salam Aidil Adha



Assalamualaikum...salam 1 Malaysia...hihi

Tiap kali Raya Qurban mesti orang tanya,berapa ekor kau korban kan lembu,kerbau dan kambing....Tu lah sinonim ngan masyarakat kita.Tapi adakah kita faham apa disebalik qurban tu????masing-masing tanya lah pada diri sendiri..Bagi aku qurban,bermakna pengorbanan yang aku lakukan untuk agama,negara,bangsa dan keluarga ku..Tak lupa untuk jiran sekali.Kali ni aku korban kan perasaan rindu aku untuk balik rumah atok aku.Sedih lah coz tak boleh kumpul semua family.Tambah pulak,kebanyakkan mak cik dan pak cik aku merantau jauh belaka.So nak kumpul,memang susah lah.Tak apa lah itu di namakan pengorbanan.....

"Salam Aidiladha dari saya untuk semua.Jangan makan daging banyak sangat.Darah tinggi nanti!!!.Buat teman-teman,kalau nak balik kampung,hati-hati di jalan raya.Ingat orang tersayang."