Monday, 18 July 2011

semangat

                   
                              
 

                                 
Kemanakah semangat ku menghilang.Aku amat memerlukan mu untuk memimpin aku kearah kejayaan yang ditagih diri ni.Hidup ni terumbang ambing tanpa kehadiran mu.Seolah-olah diri ni kosong.Tanpa arah matlamat hidup.Bagaimana aku harus menempuh hari-hari mendatang?kemanakah aku perlu mencari mu?Semakin hari,semakin suntuk masa.Hanya tinggal beberapa bulan lagi untuk aku menerjah ke dunia exam.Macam mana aku nak score pointer 3.00 jika tanpa kehadiran mu wahai semangat.Kenapa Aku dahulu dan sekarang berbeza.Apakah yag membezakan aku?Adakah aku dah terlalu jauh dari Allah.Adakah aku selalu mengabaikan kan NYA.ataupun aku terlalu mewah dengan kehidupan yang aku ada sekarang? 


Sunday, 10 July 2011

sehari bersama terminalogi

Kemarin satu hari aku ade pgrm terminologi kat Dewan Utama Uitm Kuala Terengganu.Pgrm ni bertujuan untk meningktan pemahaman kiteorg thadap istilah2 biologi,fizik n math.Happening jgk pgrm ni.Cz kteorg dapat kumpul sama2,study sama2.Main game sama2.Kat sini aku dapat mengenali jgk kwn 2 aku.Pe yg pnting kteorg dapat blajr sesuatu yg bruyg blh diaplikasikn dalam exm dan khdpan kteorg.


ni Ja.Pening memikirkan solution untuk quiz kmarin.



meja yg kteorg sepah kn dengan beg n buku2 rujukan
that's me.Sejuk gler dlm dewan.mcm ddk oversea.hehehe

antara terminalogi2 fizik

  take 5!


Aen yg sbuk menyiapkn kertas pmbntangan kteorg dgn khusyuknya! n
mamat yg selalu memnggil aku "kak Medec"
 ni Noli n aku!

 hope lps ni ade lg lah pgrm cm ni.tak tension sngt bla study,kalu ade pgrm cm ni selalu....

Sunday, 3 July 2011

TEKANAN DARAH TINGGI


KETAHUI TEKANAN DARAH ANDA - ELAKKAN KOMPLIKASI
Apa Dia Tekanan Darah?
Tekanan darah ialah tekanan yang dikenakan terhadappembuluh arteri semasa peredaran darah ynag disebabkan oleh denyutan jantung.
Bagaimana Tekanan Darah Diukur?
Tekanan darah ada dua ukuran dan biasanya dirakam seperti berikut:-
120 / 80 mmHg
Nombor atas (120) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil tekanan sistolik. 
Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Ia dipanggil tekanan diastolik.
Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.
Tekanan Darah Berubah-ubah
Kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan anda. Jika tekanan darah anda tinggi, doktor anda akan memeriksa semual tekanan darah anda untuk beberapa kali bagi menentukan kadar tekanan darah anda yang sebenar.
Apa Dia Tekanan Darah Tinggi?
Jika kadar tekanan darah sentiasa lebih tinggi daripada kadar biasa untuk suatu jangkamasa yang lama, maka keadaan ini dikenali sebagai Tekanan Darah Tinggi.
Tekanan darah optima
130 / 80 mmHg
Tekanan darah tinggi
Lebih daripada 130 / 85 mmHg. Misalnya, jika tekanan melebihi 180 / 110 mmHg kadar tekanan darah anda adalah terlalu tinggi.
Kenapa Anda Perlu Mengetahui Tentang Darah Tinggi?
Tekanan darah tinggi kebiasaannya tidak menunjukkan sebarang tanda dan gejala. Anda mungkin mengalami tekanan darah tinggi dan pada masa yang sama merasa diri anda sihat. Hanya satu cara untuk mengetahui sama ada anda menghidap darah tinggi atau tidak adalah dengan memeriksa tekanan darah anda secara berkala. 
Apakah Akibat Tekanan Darah Tinggi?
Jika tekanan darah anda kekal tinggi, ia boleh menyebabkan komplikasi seperti:
  • Serangan jantung
  • Angin ahmar
  • Kegagalan jantung
  • Kerosakan buah pinggang
Jika Tekanan Darah Anda Optima (130 / 80 mmHg)
Anda perlu terus mengawal tekanan darah anda, dengan cara:
  • Memeriksa tekanan darah anda secara berkala;
    • 2 kali setahun jika kadarnya normal
    • lebih kerap jika didapati kadarnya tinggi atau jika anda mempunyai ahli keluarga mengidap darah tinggi, angin ahmar atau serangan jantung.
  • Tidak merokok
    • Nikotin dari asap rokok akan memasuki darah dan menyebabkan jantung berdenyut lebih cepat. Nikotin juga menyempitkan saluran salurnadi halus dan memaksa jantung mengepam lebih kuat.
  • Makan secara sihat, dengan mengurangkan pengambilan :-
    • Garam
      Garam berlebihan di dalam darah boleh menyebabkan lebih banyak air terpaksa disimpan di dalamnya. Ini akan meningkatkan tekanan darah.
    • Lemak
      Lemak berlebihan akan terkumpul di sekeliling dinding salurnadi dan menjadikannya tebal dan kejang.          
  • Kekalkan berat badan unggul.
  • Bersenam secara berkala.
  • Elakkan pengambilan alkohol. 
Jika Anda Menghidap Tekanan Darah Tinggi :-
  • Makan ubat secara berkala seperti yang dinasihatkan.
  • Jangan berhenti makan ubat tanpa nasihat doktor/pegawai farmasi.
  • Jumpa doktor anda secara berkala bagi mengawal tekanan darah anda.

Saturday, 2 July 2011

Tekanan darah tinngi



Hari ni hari ketiga aku sakit kepala.Mmg terasa berdenyut2 lah kt blkng kepala ku ni.Esok aku dah nak balik
  kampus.Lagi minggu aku akan blk semula ke rumah.Time tu cuti sem aku bermula.Jz seminngu je.Aku x blh blk blk minngu depan cz ade pgrm kt kampus aku.huhuhuh.Nmpaknye ikat perut lg lah aku ni.sal sakit kepala,mmg aku dah rasa lain je.Rasa semacam je.Last2 aku decide pg check up.Pressure darah naik tinngi sngt.Smpai 160/90.huhuh.aku mmg tak tkjut.cz dah biasa dah cm tu.Tp yg aku ssh hati kit,nk check up 2 hari sekali tu lh yg aku mlas.tmbh2 lg aku study.klinik buke kul 8.00.Kelas aku plk kul 8.Jawab nye tgh lah bru lh check plk.Stresss........
                                                     .

Friday, 1 July 2011

sebulan di Uitm..


Dah lama aku tak tulis blog.rindu sangt kat blog ni.Kat sini lah tmpt aku melepaskan tekanan aku seblm ni.Colour blog ni menenangkan aku.Membuatkan aku melepaskan segala tekanan yg aku hadapi sekarang.Hidup sebulan di Uitm banyak memberi makna dan pengalaman kepada ku.Especially dalam persahabatan.Kawan untuk bersuka ria mmg ramai ramai,tapi bila ssh hanya kita seorag diri.Dari perpatah ni lah membuatkan aku serit untuk mempercayai seorg kawan.Ramai kawan yg bnyk ckp blkng dari bercakap depan.huhuh.mmg adat dunia dan adat manusia.Menurut pengalaman kehidupan aku lah,semakin dunia dah maju makin ssh nk mencari kawan yg sejati.Itu menurut pengalaman aku.Nak banding zaman sekolah dan study di kolej dulu mmg jauh beza.kwn mmg blh buat kawan.Tapi sekarang semua nya dah lain.hidup kena bergantung pada diri sendiri.tak blh bergantung pada org lain.betul ckp Mai dan Adli,biar sebaik mana pun kawan baik,jgn percaya 100 %.mereka lbh berpnglaman dari aku.Aku tak nafikan pekara tu.Kehidupan kat sini jgk berbeza,berpisah dengan family sesuatu pekara yg bkn mudah untk aku suaikan.sblm ni aku tnggl dgn family,walaupun study kt kolej.tp skrg dah lain.Time lbh bnyk dihabiskn bersama2 kwn2.time untk study n any more.




Aku jgk ssh nk suaikan diri dengan sistem pmbljaran dia.Bnyk benda yg dipelajari dalam sehari.lbh2 lg aku ambk fizik,kimia n add math.mmg subjek killer belaka.kalu aku tak score semua sbjk tu dalam b+,alamt nye mmg aku kene tendang kuar lah dari uitm tu.hancur masa depan aku.huhuh.bkn mudah untuk aku hadapi semua tu.bru sehari dua ni aku mengalami tekanan yg teruk.sampai nk tidur malam pun,aku masih mengalami sakit kepala dan muntah.ni masih terasa sakit kepala tu.Ketika aku bersama Pg Psikologi Kampus aku untuk pgrm bersama,entah knapa aku mengalirkan air mata.mmg aku ketika tu aku merasa seolah2 batu yg berada di bahu ku yg membuatkan aku berasa tetekan dengan kehidupan kampus.Masa pgrm tu jgk berlnsng,aku juga terasa,aku dipnggrkn oleh kwn2 aku yg cerdik pndai.mereka biarkan kwn2 mereka yg lemah dalam pmbelajaran tanpa sebarang bantuan dalam pmbljaran pun.itu lumrah kehidupan kampus dlumrahkehidupan
manusia.


 .