Sunday, 15 May 2011

bye...bye..

Minggu ni adalah minggu akhir aku kat umah.Persiapan belum sepenuhnya aku aturkan.Rasa sedih pun ade nak tinggalkn blik kesayangan aku.Kat situ tmpt aku melepaskan perasaan marah aku,sedih,menahan kesakitan dan segala2 nya.Macam mana kehidupan aku nanti di tempat baru nanti.Syok /tidak? ramai tak kawan?macam2 persoalan bermain di kepala.Sebelum aku pergi,aku nak tengok satu keajaiban muncul.aku nak kawan aku sedar semula dari koma dia.Huhuh..aku selalu doakan kesihatan nya.Lepas ni segala tanggungjwab aku kat umah akan beralih tangan kepada adik aku.Entah dia mampu untuk lakukan atau tidak.Jika ya,Alhamdullilah.Jika tidak,mmg kesian lah kat mak.Sayu rasa hati nak pergi.Aku pun mula rasa nak deman.Gastrik aku kembali menyerang.dalam 2-3 hari ni,aku lnsng tak ambk peduli sal makan.Kalu dah ddk jauh nanti macam mana aku nk cntrl makan?huhuhuh

Saturday, 14 May 2011

Hati Remuk

Hati mana tak terasa,dikalau orang beranggapan kita hanya mencari alasan untuk tidak join renion kelas semasa zaman sekolah dulu.Mana harus ku pikirkan,Hati ini dan hati orang lain.Aku selalu menjaga hati org agar tak terasa,tp adakah orang menjaga perasaan aku??aku buat mencipta alasan untuk tidak turut serta,aku mmg rindu nk jumpe kwan sk 2 dulu.Dah 3 tahun,masing2 bawak haluan masing2,siapa x nk jumpe kembali sambil mengimbau pengalaman sekolah dulu.aku baru je dapat khbar gembira tetapi persaan gembira aku dicemari dengan buruk sangka tersebut.huhu..Mainan kehidupan.Inilah yg harus aku hadapi selagi aku bernama 'Manusia'.Hati aku makin remuk bila memikirkan keadaan kawan aku yang masih terlantar di icu.Bru dapat khabr gembira dia dah sedar semula dan boleh bercakap sedikit walaupum tak jelas.Tapi kegembiraan tu bertukar kesedihan kembali.Petang kemarin,dengan gembira nk pergi ziarah kt wad biasa,tp dengan hati yg hiba menerima berita dia dimasukkan ke icu semula.tekejut dengar.aku ambk kesempatan untk zizrah kt icu walaupun terpaksa menunggu dalam keadaan yg lama.sayu tgk.wayar penuh di tubuh.Dah tak nmpk cm dia dah.Lg sayu tgk mak dia,aku cuba kuatkan semangat,supaya mak dia pn turut kuat.Semuanya kuasa Allah belaka.Aku harap sebelum aku pergi belajar,aku nak dia sedar balik.Terngiang2 suara dia kt telinga aku.Aku harap aku blh pergi belajar ngan keadaan tenang.

Wednesday, 11 May 2011

Hadiah Hari Ibu Buat Mak Dari Along



Alhamdullilah.Doa aku di makbulkn jua oleh Allah S.W.T.Aku diterima bagi mengisi tempat ke Uitm dalam pgrm Pra-Diploma Sains.Syukur kepada Allah,thanz untk mak,cz mak dah bnyk spprt aku walau aku tgh bersedih dan tak lupa buat kerajaan especially buat UiTM kerana menerima permohonan aku dan membiayai yuran pengajian aku nanti.Walaupun hanya Pra-dip.Ia amat bermakna buat aku dan keluarga aku.Mak aku cakap tawaran tu ibarat hadiah buat dia.Aku happy tgk mak happy.Satu lg khbr gembira,kwn adik aku dah sedar dari koma.Ia merupakan berita kedua yg gembira buat mak.Tak tahu nk ckp ape.Air mata syukur bercucuran dari aku.Antara percaya atau tidak.22 Mei 2011 ni aku dah mula daftar.Detik tu aku akan bermula nya semula kehidupan sebagai seorg pelajar.Hope lepas ni aku blh jd seorg yang tabah untuk menempuh semua nya.

Monday, 9 May 2011

Engkau lah ratu di hatiku..tiada penganti mu di hatiku

Sempena hari Ibu,aku nk wish kan Selamat Hari Ibu buat mak yg di sayangi dan buat ibu2 di seluruh negara.Jasa mak X akan di lupakan.Aku terlewat untuk post di blog ni,baru hari ni dapat kesempatan untuk post.Mak membesarkan aku dari kecil.Menatang ku dengan minyak yang penuh.Kesusahan mak membesarkan aku dan adik makin perit setelah ayah meninggalkn aku sekeluarga buat selama-lamanya.Semoga Allah mencucuri rahmat terhadap roh ayah.


Bukan senang untuk mak mengharungi semua kesusahan.Terpaksa memerah keringt.Bekerja dari pagi hingga petang bagi mencari sesuap nasi.Aku lagi sedih melihat mak terpaksa mengikat perut bagi menyimpan duit untuk belanja kolej aku dulu.Aku sendiri tak sanggup nak mintak duit nak bayar yuran dulu.Lagi menderita,semasa aku belajar,loan aku tak diluluskan.Lagi sedih tengok mak.Berkerut dahi memikirkan jalan penyelesaian.Last skali aku dah tak nak tgk mak aku ssh hati,aku decide untuk quit dri study.Mmg berat hati cz terpaksa quit.Mana ada ibu yg tak nak tgk anak berjya walaupun dia sanggup bergolak gadai harta sekalipun.Tahun ni aku berazam untk smbng blk study aku.Insyaallah ade rezeki.Aku x nak tgk mak ssh lagi.Dah tak sanggup rasanye melihat air mata kesedihan mengalir lagi.cukup lah setakat tu...Tak snggup lagi along tengok mak sedih hati lagi.

Thursday, 5 May 2011

ahhhhh....

                                            

Entah kenapa rasa tak sedap hati je...
1.2mg lepas KPTM call nk offer dip Agtotech kt aku.Tp smpai skrg lum smpai pn lg offer ltter.Kwn aku dah siap buat medical check up dah
2.Aku pn apply tatiuc gk,stu khbar berita pn tak ade,huhuh.dpt ke tak aku x thu
3.Umur makin meningkat,peluang blajar pn makin dah tak ade rasanye
4.Berdebar rasanye nk tnggu results upu n politeknik.Tak tahu aku dapat ke tak...YA ALLAH.kuatkan hamba mu ni
5.dah macam2 aku apply,1 pn x ade dalam tgn lg.aku dah tak tahu nk buat ape.

sedih ngat,malu,segan dam macam 2 lg rasa.maklum lh,kwn smua dah tnggl jauh dah aku.aku plk kene strt dri bwh semua.huhuh.Kuatkn hambamu ni Ya Allah

Monday, 2 May 2011

Kunjungan PM Malaysia ke Terengganu

Semperna kunjungan Dato Seri Najib Bin Tun Abdul Razak dan menteri kabinet lain ke Terengganu,aku berkesempatan menghadiri Majlis yang di hadiri beliau.Terasa bangga pun ada coz bukan senang nak jumpa PM.Sebelum ni,aku jz tgk dalam tv je.Mula2 nya jz dengar dalam berita bgtau yang PM nak turun  padang,tapi dalam hati ni berkata "aku tak berkesempatan nye jumpe".Namun pekara tersebut menjadi realiti selepas aku menerima undangan Majlis Belia untuk mewakili SJAM daerah Kemaman bg menerima bantuan kewangan persatuan.Pada majlis tersebut PM jugak ada melancarkan projek perumahan bagi penduduk Pulau Duyung.Mula2 terasa segan lah jugak,aku pergi dengan pakai full uniform.

Orang lain juz kasual je.Aku turut tak melepaskan peluang untuk bergambar dengan Datuk Hisammuddin.Sebelum ni aku dah jumpa ngan Datuk Hisammuddin,tp x ade peluang untk bergambar.Satu kenangan yang tak leh nak lupakan.Kira2 dah nak masuk 7 tahun aku ngan SJAM negeri Terengganu ni,banyak benefit aku dapat.Kiranya rezeki aku kut.pada bulan Mei ni jugak jadual aku padat.Salah satu aktiviti nye ngan Majlis Belia.Aku mula nak berjinak ngan persatuan belia ni.Banyak benda aku dapat.Salah satu  pengalaman  bantu buat kerja ngan sukarela.Lelah dan penat tak terasa,namun kepuasan yang di cari....